woensdag 9 juli 2008

Human Rights Watch en mensenrechten in Afghanistan

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) is een internationale non-gouvernementele organisatie (NGO) die zich richt op het observeren van de rechten van de mens en het aan de kaak stellen van mensenrechtenschendingen.

De organisatie heeft vestigingen in meerdere landen. Het hoofdkwartier bevindt zich in New York.

HRW onderzoekt mensenrechtensituaties in landen over de hele wereld en brengt hierover verslag uit aan onder meer de media, nationale regeringen en de Verenigde Naties.

Over Afghanistan geeft de organisatie onder meer informatie over de rechten van vrouwen, de doodstraf, de vrijheid van expressie, de situatie van gevangenen en de vele oorlogsmisdaden die er in het land zijn gepleegd.

Burgerslachtoffers en luchtaanvallen
In september 2008 publiceerde Human Rights Watch een verslag over burgerslachtoffers in Afghanistan waarin de nadruk ligt op slachtoffers die vallen door bombardementen van de buitenlandse troepen.

“Troops in Contact”: Airstrikes and Civilian Deaths in Afghanistan (Report, 8 september 2008)

Het persbericht van HRW
http://hrw.org/english/docs/2008/09/08/afghan19766.htm

Het rapport
http://hrw.org/reports/2008/afghanistan0908/

Website HRW en Afghanistan:
http://www.hrw.org/doc?t=asia&c=afghan

Zie ook
Dramatische stijging aantal burgerdoden in Afghanistan door Amerikaanse bombardementen
Burgerslachtoffers



Update 2011

Verslag Human Rights Watch over Afghanistan in 2010

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft intussen een rapport gepubliceerd over de mensenrechtensituatie in Afghanistan in 2010.

Hierin wordt onder meer aandacht besteed aan de escalatie van gevechten, onderhandelingen met de Taliban en de Hezb-e Islami van Gulbuddin Hekmatyar, de verkiezingen, aanvallen op meisjes en vrouwen, straffeloosheid, corruptie en aanvallen op mensenrechtenactivisten, NGO’s en journalisten.

Het verslag van HRW: “World Report 2011: Afghanistan Events of 2010”:
http://www.hrw.org/en/world-report-2011/afghanistan